Ambacht troef in de WaardeRing-regio
juni 11, 2021
Ambacht troef in de WaardeRing-regio
Tassen en kleding maken van oude spijkerbroeken. Uit tiendehands tafels nieuwe meubelen creëren. Oud glas en porselein gebruiken voor design lampen en kandelaars. Steeds meer kleine, ambachtelijke bedrijven en startups weten de weg naar WaardeRing te vinden, en daarmee naar elkaar. ‘We zijn met recht een circulair ámbachtsnetwerk’, zegt projectleider Maarten van Dongen van WaardeRing.
Ambachtelijkheid is een belangrijke factor bij duurzaamheid. ‘Hergebruik, reparatie en upcycling gebeurt bij de gratie van vakmanschap’, legt Maarten uit. ‘Je kunt wel van een oude jurk een nieuwe blouse willen maken, of uit tweedehands hout een nieuwe design kast, maar dan moet je wel verstand van zaken hebben. Het leuke is dat de partners binnen WaardeRing niet alleen dat vakmanschap bezitten, maar het vaak ook overbrengen aan anderen, zoals leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen ons netwerk komt alles samen en helpt men elkaar verder.’
Enkele voorbeelden
Ilse Nijland van Studio Mullland kan bij Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus terecht om oude jeans te verzamelen. Ze maakt hier tassen, petten en bijvoorbeeld jassen van. Praktijkschoolleerlingen van Thorbecke ontdoen de oude spijkerkleding van knopen en ritsen en leerlingen van de Twijn worden nu opgeleid om voor Ilse de patronen te snijden. Ook Hilda Hiemstra van Hilda – made it with care verzamelt materiaal bij deze kringloopwinkels; zij maakt unieke lampen en kandelaars. De Schatkamer van Noggus&Noggus en Kringloop Zwolle verkoopt deze artikelen. Zowel in de winkel in Ommen, als in de webshop. Het bedrijf bySoil is een initiatief van oud-Cibap-studenten. bySoil ontstond als gevolg van een WaardeRing-opdracht om een nieuwe toepassing voor restmateriaal te bedenken. Ze maken design-producten zoals krukjes uit hergebruikte materialen.
En dan heb je bijvoorbeeld +houtbaar in Lierderholthuis. Zij maken van gebruikt hout kasten, tafels en hele keukens en leiden daarbij stagiairs op. Nieuwe partner is Atelier van Middendorp, dat op circulaire wijze paviljoens voor Ondernemersvereniging Hessenpoort ontwerpt waarbij andere partners zoals bijvoorbeeld ROVA worden ingeschakeld. En neem The Cool Dude, die tweedehands hout een nieuw leven geeft, daarbij lokaal werkt en lokale producten gebruikt, zoals lijnzaadolie van Oliemolen de Passiebloem.
Dynamiek
Het aantal partners binnen circulair ambachtsnetwerk WaardeRing is in de anderhalf jaar van zijn bestaan gegroeid: van 12 naar inmiddels 32 en breidt steeds meer uit. Sinds oktober 2020 maken ook de gemeenten Staphorst, Ommen, Dalfsen en Zwartewaterland deel uit van het netwerk. Ieder kwartaal vindt een partneroverleg plaats, door corona het afgelopen jaar online. ‘Die overleggen zijn steeds heel dynamisch en inspirerend’, zegt Maarten. ‘De ideeën en plannen vliegen als het ware over het scherm. De partners zijn heel enthousiast. We merken steeds meer dat de Zwolse regio een goede voedingsbodem is voor circulariteit. Als je je erin verdiept, ontdek je dat hier heel veel moois gebeurt. Wij willen graag die mooie, kleine initiatieven in de schijnwerpers zetten. En ze de gelegenheid geven de krachten te bundelen.’