Blog Esther: De natuur ‘redden’
maart 10, 2025
De natuur ‘redden’
De natuur staat erg onder druk, wereldwijd, in Nederland, maar ook in Overijssel. Dat gaat me aan het hart, want als bioloog hou ik van de natuur. Waar je van houdt, dat wil je beschermen, dus wil ik eigenlijk gewoon de natuur ‘redden’. Dat klinkt heel nobel en idealistisch, maar vooral heel groot. Dus dan rijst de vraag: wat kun je nu echt doen?
In mijn geval thuis proberen om wat te doen voor meer biodiversiteit. Bijvoorbeeld het planten van inheemse soorten in de tuin en rommelhoekjes creëren, takkenrillen maken van gesnoeid hout en nestkasten voor vogels ophangen. Vogelbadjes met water doen het altijd goed voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Inmiddels heb ik zelf zo’n 30 nestkasten hangen, waarbij het hoogtepunt het afgelopen jaar de drie uitgevlogen jonge torenvalken waren.
Een jaar geleden ben ik bij Natuur en Milieu Overijssel gaan werken. Daar kreeg ik de mogelijkheid om een collega die met pensioen ging op te volgen binnen het project Natura 2000 IJsseluiterwaarden. Het doel van dit project is om de natuur hier zo goed mogelijk te herstellen, uit te breiden en te behouden voor de toekomst. Een kans om de natuur te “redden”, eentje die ik als bioloog natuurlijk niet kon laten liggen!
Het project begon voor mij meteen goed: na een lange voorbereiding door mijn projectcollega’s werden de inrichtingsmaatregelen in het Zalkerbos uitgevoerd. Door de voedselrijke toplaag af te plaggen of af te graven worden daar zogeheten stroomdalgraslanden, glanshaverhooilanden en hardhoutooibossen ontwikkeld.
In een aantal weken tijd heeft er door het plaggen en afgraven een ware transformatie plaatsgevonden. En nu kan de natuur het overnemen. Steeds weer zien we hoe veerkrachtig de natuur is, dus over een paar jaar is er vast een prachtig gebied ontstaan met vele bijzondere planten- en diersoorten. Ik kan niet wachten om te zien wat er de komende jaren in het Zalkerbos gaat gebeuren. En ik ben blij dat ik een steentje mocht bijdragen om de natuur te ‘redden’!
Tags:Voor meer informatie:

Esther Graaskamp
Projectleider Natuur, Landbouw en Ruimte