Blog: Koester die donkere en stille nacht

oktober 25, 2024

Koester die donkere en stille nacht

Het is bijzonder om die nacht eens bewust samen te beleven. De zon gaat onder, het gaat het schemeren en daarna wordt het donker. Het koelt af en als het niet bewolkt is, zien we de maan en de sterren. En het wordt stil. Wij mensen gaan slapen. Nachtdieren, zoals uilen, vleermuizen, dassen, marters en nachtvlinders komen juist hun nesten uit om op zoek te gaan naar eten.

Morgen is het Nacht van de Nacht. Op meer dan 30 plekken in Overijssel kun je de nacht beleven, bijvoorbeeld met een concert bij kaarslicht, een nachtwandeling met de boswachter of door naar de maan, sterren en planeten te kijken door een telescoop. De nacht is belangrijk, zowel voor ons als voor deze dieren. En de nacht is in de verdrukking, want we staan steeds meer en steeds langer ‘aan’.

Hoe beschermen we die donkere nacht? In Nederland is de ruimte beperkt en zijn er veel belangen. Daarom leggen provincie en gemeenten in omgevingsvisies en met regels vast welke dingen waar kunnen – en welke dingen niet. Wat willen we op welk tijdstip – en wat niet? Opvallend is dat in Overijssel geen stiltegebieden zijn aangewezen. Ook duisternis krijgt slechts een bescheiden plek in Overijssels beleid. De ambities in de provincie en gemeenten mogen best wat hoger. Licht aan als het moet, en uit waar het kan is een goede vuistregel. Laten we thuis beginnen morgen. Licht uit, sterren aan!

Ontdek de donkere nacht in Overijssel
op meer dan 30 plekken

Ja, ik ga mee uit!

Meer weten?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie