Blog van Mattijn: Vol (van) nieuwe energie

augustus 13, 2024

Vol (van) nieuwe energie

Als je start met een nieuwe baan, vragen mensen vaak wat voor werk je nu doet. Het afgelopen halfjaar heb ik daarom regelmatig uitgelegd wat een energiecoöperatie is. Bijna niemand kent het.  De eerste keren vond ik mijn uitleg zelf nog wat vaag. Het is toch een beetje zoeken naar de juiste woorden. Maar het verhaal begint steeds gestroomlijnder te worden.

Ik vertel mijn vrienden dat je de stroom in je huis kan laten leveren door een commerciële energieleverancier als Essent, Eneco of Vattenfall. En ik leg uit dat de winst van deze organisaties vaak terecht komt bij buitenlandse investeerders.

Maar, zeg ik: je kan ook je contract afsluiten bij je lokale energiecoöperatie. Dan kan komen de winsten bij buurtgenoten terecht. Bijvoorbeeld bij de lokale atletiekvereniging, of bij de molen in het dorp die het gebruikt voor een mooie schilderbeurt, of gewoon als gunstig rentepercentage voor jezelf en participerende buren.

En mijn vrienden? Die zijn na mijn uitleg stuk voor stuk enthousiast. De volgende keer dat ik ze spreek ga ik vragen of ze al lid zijn geworden.

Tags:

Nieuwsgierig geworden? 

Ontdek lokale energie

Of neem contact op:

Profiel Mattijn Kroos

Mattijn Kroos

Projectleider Energie en Lokale Initiatieven