Bouwplannen bedreigen natuur in Het Rutbeek
maart 20, 2025
Bouwplannen bedreigen natuur in Het Rutbeek: actiegroep in verzet
Op nog geen 500 meter van de stadsgrens van Enschede-Zuid ligt het recreatiepark Het Rutbeek. Een park waar inwoners van Enschede en omgeving voor hun ontspanning naartoe trekken om te wandelen, te fietsen en zomers lekker te zwemmen. Voor ongeveer de helft bestaat het park uit een rustig natuurgebied met stroken bos, heideveldjes en rietkragen. En juist op het meest natuurrijke en rustige deel van het park, moeten bomen, heide, en het heideblauwtje wijken voor de bouw van 250 luxe bungalows.
Bewoners protesteren tegen de bouwplannen in Enschede
Omwonenden volgen de plannen voor het bungalowpark al sinds 2012. In oktober 2019 hebben zij zich verenigd in de actiegroep Behoud Het Rutbeek. Verschillende leden van de actiegroep hebben een zienswijze op het ontwerp ingediend. Pas in juli 2024 heeft de gemeente Enschede de bezwaren afgewezen en het bestemmingsplan vastgesteld.
Raad van State betrokken bij strijd om Het Rutbeek
De actiegroep Behoud Het Rutbeek laat het er niet bij zitten en heeft bezwaar ingediend tegen het bestemmingsplan. In samenwerking met Stichting Behoud Leefomgeving en Recreatiegebied Enschede-Zuid, Stichting Natuur en Milieuraad Enschede en omwonenden heeft actiegroep Behoud Het Rutbeek de Raad van State verzocht een voorlopige voorziening te treffen. Hierdoor mag er niet begonnen worden met activiteiten tot de Raad van State een uitspraak heeft gedaan in het aangestelde beroep.
Wat jij kunt doen om Het Rutbeek te beschermen
De actiegroep Behoud Het Rutbeek werkt op dit moment hard aan de onderbouwing van haar bezwaren, met als speerpunten stikstof, flora en fauna, bodem en waterkwaliteit. Wil je meer weten of de actiegroep ondersteunen? Bekijk hier wat jij kunt doen om Het Rutbeek te helpen beschermen.
Ben jij ook betrokken bij jouw leefomgeving? De actiegroep geeft enkele tips: “Wees alert op voornemens van politici en gemeenten die onze natuurlijke omgeving bedreigen. Houd de gemeentelijke publicaties in de gaten. Vertrouw niet op vergezichten die in de praktijk nadelig zijn voor mens en natuur. Vind medestanders en gebruik hun (juridische) kennis.”
Meer weten over ruimtelijke ordening?
Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag!

Lotte Huiberts
Projectmedewerker Ruimte, Natuur en Landbouw