De week van de circulaire economie
januari 30, 2020
De week van de circulaire economie
Volgende week staat Nederland in het teken van de circulaire economie: een economie waar gebruikte spullen niet worden afgedankt, maar hergebruikt en van gebruikte materialen weer nieuwe producten worden gemaakt. Van 3 tot 7 februari krijgen door het hele land goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan. Hieronder nemen we je mee in wat er in Overijssel zoal beweegt op het gebied van circulaire economie.
Week van de circulaire economie in Overijssel
Benieuwd wat er allemaal speelt in de wereld van hergebruik, geen afval en gesloten kringlopen? Dan heb je geluk: ook in Overijssel zetten verschillende ondernemers tijdens de week van de circulaire economie hun deuren open om een kijkje te nemen in de circulaire keuken. Zo beleef je bij Texperium hoe afgedankte kleding gerecycled wordt tot mooie nieuwe tapijten, en neemt Zwolsche Zwammen je mee in het kweken van zwammen op gebruikt koffiedik. Kijk hier voor het volledige programma!
Circulair ambachtsnetwerk WaardeRing
Nationale Conferentie Circulaire Economie
Het circulair ambachtsnetwerk WaardeRing dient als één van de mooie voorbeelden om circulariteit daadwerkelijk bij mensen achter de voordeur te krijgen. Het speelt namelijk in op een bewezen succesvol concept: de kringloopwinkel. Het is zelf zo’n mooi voorbeeld dat WaardeRing is uitgenodigd om tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 3 februari in Den Haag een lezing te geven over deze unieke samenwerking.
Binnen het circulair ambachtsnetwerk WaardeRing werkt Natuur en Milieu Overijssel samen met bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen om circulariteit structureel op de kaart te zetten in de regio Zwolle. WaardeRing optimaliseert hergebruik van afgedankte materialen, en biedt mogelijkheden voor een goede opleiding en werk voor onder andere praktijkschoolleerlingen. Meer over WaardeRing lees je hier.
WaardeRing en de Sustainable Development Goals
Hoe draagt WaardeRing bij aan de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, de zogenaamde Sustainable Development Goals? Dat gaan studenten van Hogeschool Windesheim uitzoeken! Binnen dit project brengen de studenten de impact van WaardeRing in kaart, en gieten dit in een mooie infographic, zodat het circulair ambachtsnetwerk dat in de toekomst kan gebruiken als een meetinstrument voor impactmetingen. Op 4 februari gaat dit project van start.
Burgerinitiatief Goede Buren
Burgerinitiatief “Goede Buren” uit Olst dong mee naar een heuze Circular Award: een award die op 3 februari zal worden uitgereikt aan ondernemingen, overheden én burgerinitiatieven met innovatieve projecten en producten die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Goede Buren is een circulair dorpscentrum, opgezet door inwoners. Iedereen kan hier terecht voor een breed scala aan goederen en diensten: reparatie van kapotte spullen, groepsmaaltijden gekookt van nog prima over-datum-groente, een gezellige stamtafel waar koffie en thee altijd vers klaar staan, geld besparen dankzij energie-advies op maat, tweedehands kleding voor een goed doel en verse groenten van een biodynamische zorgboerderij. Hoewel inmiddels bekend is dat Goede Buren helaas naast de award grijpt, is het een prachtig voorbeeld van hoe initiatieven van onderop kunnen bijdragen aan een kringloopeconomie.
Servicepunt Circulair
Voor íedereen die aan de slag wil met circulaire economie, is er het Servicepunt Circulair. Ben je benieuwd wat je als inwoner zelf kunt doen om verspilling tegen te gaan, of hergebruik te stimuleren? Heb je als ondernemer behoefte aan concrete handvatten voor een circulair businessmodel? Of wil je gewoon lekker snuisteren tussen alle circulaire producten? Dan is het Servicepunt Circulair er voor jou!