Een kano op het droge verbindt jongeren en vrijwilligerswerk tijdens introductieweken

augustus 29, 2024

Een kano op het droge verbindt jongeren en vrijwilligerswerk tijdens introductieweken

Natuurorganisaties uit Overijssel vinden een creatieve manier om jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk. Tijdens de Bruisweken, de introductieweken voor nieuwe studenten, organiseerden zij een reeks ludieke en natuurgerelateerde spellen, met als doel jongeren op een speelse manier te interesseren voor vrijwilligerswerk in de natuur.

Jongeren ontdekken groen vrijwilligerswerk tijdens de Bruisweken 2024

 

Groen vrijwilligerswerk voor jongeren: Trash Hunters

Een van de opvallendste spellen was een ‘droge kano-ervaring’. Onder leiding van Daniel van Natuur en Milieu Overijssel, werden studenten van Hogeschool Windesheim uitgedaagd om in een opblaaskano, die op het droge stond, zwerfafval te verzamelen. Dit symboliseert het werk van de Trash Hunters, een groep vrijwilligers die afval uit de Zwolse grachten vist. De enthousiaste reacties van de studenten laat zien dat de speelse aanpak goed aanslaat. “Lekker op een bootje door de grachten kanoën. Gaaf!” aldus een enthousiaste studente.

Groeiende vergrijzing onder vrijwilligers

De actie is onderdeel van een breder initiatief om het groeiende probleem van vergrijzing onder vrijwilligers aan te pakken. Vooral in Overijssel wordt gezocht naar manieren om jongeren te motiveren zich in te zetten voor natuurbehoud. “Jongeren simpelweg vragen of ze vogels willen tellen, werkt nou eenmaal niet,” geeft Cohen Stuart aan. Daarom word er tijdens de introductieweken ingezet op uitdagende en plezierige activiteiten, zoals een quiz waarin studenten dierensoorten moesten raden en een race om takken te knippen.

Jongeren enthousiast voor vrijwilligerswerk

De resultaten van deze aanpak lijken veelbelovend. Na afloop gaven veel studenten aan de spellen leuk te vinden, en velen lieten hun gegevens achter om mogelijk betrokken te worden bij toekomstig vrijwilligerswerk. Of ze daadwerkelijk de stap zullen zetten, blijft afwachten, maar de positieve reacties bieden hoop. “Het laat in ieder geval zien dat de spelletjes aanslaan,” zegt Cohen Stuart tevreden.

Een frisse wind door vrijwilligerswerk

Het project werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, IVN Overijssel, Provincie Overijssel, Meander Immersief, Buro Bruis en Dagje in de Natuur. Met deze vernieuwende aanpak hopen de organisaties een frisse wind te laten waaien door het vrijwilligerswerk en de volgende generatie te enthousiasmeren om zich in te zetten voor het behoud van de natuur.

Vragen? Neem gerust contact op:

Profiel Daniel Cohen Stuart

Daniel Cohen Stuart

Projectmedewerker jongerenparticipatie