Een oase voor weidevogels biedt toekomst voor boeren
mei 29, 2024
Een oase voor weidevogels biedt toekomst voor boeren
Met de feestelijke oplevering van de heringerichte Barsbekerbinnenpolder tussen Heetveld en Zwartsluis op woensdag 15 mei is Nederland een voorbeeldproject rijker. Het project, dat is uitgevoerd door Natuurmonumenten in samenwerking met Waterschap Drents Overijsselse Delta, biologisch melkveebedrijf Weidevol en Stichting Natuur en Milieu Overijssel, moet een oase worden voor weidevogels. De herinrichting van de polder richt zich op het verhogen van het waterpeil, een maatregel die zowel de natuur als de agrarische sector ten goede komt.
Samenwerking de sleutel tot succes
“Dit is een voorbeeldproject voor Nederland”, aldus Pim van der Feltz, algemeen directeur van Natuurmonumenten, tijdens de openingsceremonie. “We moeten af van het harde onderscheid tussen natuur en de agrarische sector. Samenwerking is nodig voor een mooie en gezonde natuur én een goede toekomst voor de agrarische sector. We kunnen niet zonder elkaar. En dit project laat zien dat het kan.”
Verhoging waterpeil en economische voordelen
De verhoging van het waterpeil in de Barsbekerbinnenpolder heeft meerdere voordelen. Het trekt niet alleen weidevogels aan, maar helpt ook bodemdaling tegen te gaan en CO2 vast te leggen. Door veengebieden nat te houden, wordt oxidatie van veen en de bijbehorende CO2-uitstoot verminderd. Dit project speelt daarmee een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien biedt het economische voordelen, doordat de vermindering van CO2-uitstoot kan worden verkocht als CO2-certificaten aan bedrijven, overheden en burgers die hun CO2-voetafdruk willen verkleinen.
Sociale winst voor grondeigenaren
Naast de ecologische voordelen brengt de samenwerking ook economische en sociale winst met zich mee. Grondeigenaren in Overijssel, ondersteund door Natuur en Milieu Overijssel, kunnen deelnemen aan vergelijkbare projecten. Tijdens de opening kregen aanwezigen, waaronder betrokken partners en initiatiefnemers, een rondleiding door de heringerichte polder. Ze werden daarbij geïnformeerd over de positieve impact van het project op zowel de lokale natuur als de agrarische gemeenschap.
Belangrijke stap naar duurzame toekomst
Met dit voorbeeldproject in de Barsbekerbinnenpolder zet Nederland een belangrijke stap richting een duurzame toekomst waarin natuur en landbouw elkaar versterken. Van der Feltz hoopt dat dit initiatief navolging zal krijgen in andere delen van het land. “Samenwerking is de sleutel tot succes. Dit project laat zien dat het mogelijk is om natuurbehoud en landbouw hand in hand te laten gaan. Daarom beschouw ik het als een voorbeeld voor heel Nederland.”
Dit artikel is gebaseerd op een nieuwsbericht in de Steenwijkercourant van Erik Driessen.
Benieuwd wat wij nog meer doen op het gebied van landbouw?
Vragen? Neem gerust contact op!
Leander Broere
Programmamanager Klimaat & Energie