Extra impuls voor natuurinclusief boeren in Overijssel
juni 29, 2020
Extra impuls aan natuurinclusief boeren in Overijssel
Uitbundig bloeiende akkerranden, een kruidenrijk grasland en een prachtig landschap met houtwallen en knotwilgen. Organisch bemesten of een gesloten grondstoffenkringloop. Het zijn maar een paar voorbeelden van natuurinclusief boeren. Het LivingLab Natuurinclusieve Landbouw Overijssel stimuleert de groei van deze ontwikkeling. Het is het eerste project waarin partijen uit zowel de landbouw, natuur als onderwijs hun krachten bundelen om een stevige impuls te geven aan natuurinclusief boeren in Overijssel. In het najaar start het LivingLab met een aantal kennissessies voor en door boeren.
Samen met boeren en andere belangrijke partners zoeken we in het LivingLab naar andere, nieuwe vormen van werken. Vernieuwingen waarbij de productie van gezond en veilig voedsel in balans is met de zorg voor landschap, biodiversiteit en vruchtbare bodems. Én waarmee voor boeren ook een goede boterham te verdienen valt. Daarbij wordt duidelijk dat natuurinclusief ‘’vele smaken’’ kent en dat boeren kiezen voor wat het best bij hun bedrijf past. Het LivingLab pioniert, faciliteert het delen van kennis en ervaring, verbindt projecten en partijen en zoekt naar oplossingen voor knelpunten. Tientallen projecten, ideeën en vragen zijn al bij het LivingLab binnen gekomen.
Kennissessies “Minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest; hoe pak je dat aan?”
Het LivingLab start dit najaar met een aantal kennissessies “Minder gewasbestrijdingsmiddelen en kunstmest; hoe pak je dat aan?” De nadruk ligt op praktische kennis en ervaringen van boeren en voorbeelden en demonstraties op locatie. Aan bod komen onder andere: gezond bodem, akker(randen)beheer, kruidenrijk grasland, erfinrichting, kleinschalige landschapselementen en weilanden- en oeverranden. Met inspirerende voorbeelden uit de praktijk laten verschillende boeren zien dat je natuurinclusief boeren naar eigen mogelijkheden en smaak kunt invullen. Op de hoogte blijven van deze kennissessies? Aanmelden kan bij Margo Meijerink, coördinator Living Lab, mail: mmeijerink@ltonoord.nl.
Vragen en ideeën? Neem contact met ons op!
Het LivingLab is er voor iedereen die aan de slag wil met natuurinclusieve landbouw, maar niet goed weet wat bij zijn of haar bedrijf past. Die partijen zoekt om mee samen te werken. Die interessante ideeën heeft, maar nog lastige obstakels tegenkomt. Die op zoek is naar goede voorbeelden en achtergrondinformatie. Zijn of haar ervaringen met natuurinclusief boeren wil delen met anderen. Of
Wil je op de hoogte gehouden worden van deze kennissessies? Meld je dan bij Margo Meijerink, mail: mmeijerink@ltonoord.nl. Of volg onze Facebookpagina Natuurinclusieve Landbouw Overijssel daarmee blijf je op de hoogte van alle activiteiten en actuele ontwikkelingen. Je kunt ons ook via twitter volgen: @Nil_Overijssel.
Vragen en ideeën? Neem contact met ons op!
Wil jij aan de slag met natuurinclusieve landbouw, maar weet je niet goed wat bij jou past? Zoek je partijen om mee samen te werken? Heb je een interessant idee, maar zijn er nog lastige obstakels? Zoek je goede voorbeelden en achtergrondinformatie. Wil je jouw manier van werken graag delen met anderen? Of wil je meer weten over subsidiemogelijkheden in Overijssel? Neem contact met ons op: Margo Meijerink: mmeijerink@ltonoord.nl. Wij helpen je graag verder!
Samenwerken
Het Living Lab Natuurinclusieve landbouw is onderdeel van de brede samenwerking Rijp &Groen. De stip op de horizon is een gevarieerd landschap en meer biodiversiteit gekoppeld aan een gunstig bedrijfseconomisch perspectief voor boeren. Betrokken organisaties zijn: LTO Noord regio Oost, Landschap Overijssel, Ulebelt, Voedselbosbouw, Collectief Noord West Overijssel Agrarisch Natuurbeheer, IJssellandschap, Overijssel Particulier Grondbezit, Boer en Natuur, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten, provincie Overijssel, Collectief Midden Overijssel Agrarisch Natuurbeheer, De Waard Eetbaar Landschap, AERES Hogeschool Dronten en Staatsbosbeheer.
Ilse Jansen
Projectmedewerker Educatie & Communicatie