Gerecyclede infiltratiefundering: van verpakkingsafval naar waterhuishouding
april 19, 2021
Gerecyclede infiltratiefundering: van verpakkingsafval naar waterhuishouding
Uit de samenwerking van een zestal partners, waarvan vier uit Overijssel, is een dubbel duurzaam product geboren: een infiltratiefundering van gerecycled plastic. Deze recyclede infiltratiefundering voorkomt verdroging van de grond én geeft afgedankt plastic een tweede leven.
Doordat ons klimaat verandert krijgen we te maken met steeds extremere weersomstandigheden: meer droogte, maar ook meer hevige hoosbuien! Om overstroming van het riool te voorkomen worden steeds meer daken van huizen afgekoppeld van het riool. Door dit water ter plaatse in de grond te laten zakken, helpt het niet alleen wateroverlast te voorkomen, maar ook om verdroging van de grond tegen te gaan. Omdat niet alle grond het water even snel opneemt, worden in de grond van veel tuinen zogenaamde infiltratiekratten geplaatst. Deze vangen regenwater op en geven dat vervolgens terug aan de bodem. Alleen is de ruimte in tuinen vaak beperkt, en ligt de grond vol met buizen en leidingen. De Groot Vroomshoop, Arreglo, RPP Kunststoffen, Wavin Nederland, Veolia en Attero staken de koppen bij elkaar en bedachten een slimme én duurzame oplossing voor dit ruimteprobleem.
Onder de fundering is ruimte zat!
Het eerste idee ontstond zo’n twee jaar geleden bij Kim Uitzetter, accountmanager bij De Groot Vroomshoop. De Groot Vroomshoop levert onder andere houten bergingen voor in de tuin. Bergingen om je fiets in te stallen, of je gereedschap of grasmaaier in op te bergen. “Om ervoor te zorgen dat zo’n berging niet wegzakt in de grond, of na een flinke storm bij de achterburen in de tuin ligt, leveren we bij de bergingen ook een fundering,” vertelt Uitzetter. En waar het in de tuin ontbreekt aan ruimte voor de infiltratiekratten, is onder de fundering voldoende plek! “Die fundering moet er toch komen. Dus daar is ruimte! En zo ontstond het idee om de kratten onder de fundering te plaatsen,” aldus Uitzetter.
Kan dat niet duurzamer?
Met de infiltratiekratten onder de -veelal betonnen- fundering was het ruimteprobleem getackeld. “Maar zo’n betonnen fundering is helaas niet heel duurzaam,” vertelt Uitzetter. “Ik kom zelf uit de kunststofwereld, en heb wat oude contacten opgesnord om samen te kijken of we een duurzamere oplossing hiervoor konden verzinnen. Zo is het balletje gaan rollen!”
Geld, tijd én CO2 besparen
Dat balletje rolde als eerst naar Henk-Jan Regeling, oud collega van Kim Uitzetter en oprichter van eigen bedrijf Arreglo dat bedrijven uit de kunststofketen ondersteunt om te verduurzamen. “Al snel kwamen we op het idee om de gehele fundering en de infiltratiekratten daaronder van gerecycled verpakkingsafval te maken,” vertelt Regeling. “De infiltratiekratten werden al gemaakt van polypropyleen: een kunststof die zich heel goed laat recyclen!” Door ook de fundering van ditzelfde gerecyclede materiaal te maken sla je volgens Henk-Jan Regeling twee vliegen in één klap: “Allereerst geef je verpakkingsafval een tweede kans in een mooi, nuttig product! En doordat de kunststoffundering een stuk lichter is dan een betonnen fundering, bespaar je een hoop tijd en geld op de bouwplaats én CO2 op het transport.”
Alle partijen in de keten
En zo geschiedde! De eerste volledig gerecyclede kunststof infiltratiefunderingen zijn eind vorig jaar geproduceerd en komen begin dit jaar op de markt! De Groot Vroomshoop en Arreglo deden dit uiteraard niet met z’n tweeën, maar met andere partners in de keten: Wavin, onder andere producent van infiltratiekratten, RPP kunststoffen, toeleverancier van kunststofproducten, Veolia, producent van gerecyclede kunststofkorrels en Attero, een afvalverwerkingsbedrijf.
Sleutel tot succes
Dat al deze partijen samen aan tafel wilden, en wilden meewerken en -denken over het product is volgens Henk-Jan Regeling de reden dat het project is geslaagd. “Om zo’n project succesvol te kunnen doen, heb je alle partners in de keten nodig! Ik heb het bij verschillende andere projecten gezien: zonder alle partners krijg je het project gewoon niet van de grond.” Theo Regeling, oprichter van RPP Kunststoffen en broer van Henk-Jan Regeling, sluit hierbij aan: “Door al in een vroeg stadium bij elkaar aan tafel te zitten, en vooral ook bij elkaar in de keuken te kijken hebben we een hele goede vertrouwensbasis gelegd voor dit project.” Dat alle partijen in Overijssel zaten kwam daarbij goed van pas, aldus Theo Regeling. “Zo konden we heel gemakkelijk bij elkaar op bezoek en elkaars bedrijf leren kennen. Bovendien past het goed bij de duurzaamheidsgedachte van dit project: haal je producten én grondstoffen niet van ver, maar juist dichtbij huis! Zo bespaar je immers ook weer CO2.”
Tekst gaat verder onder de infographic
Waterhuishouding met je eigen verpakkingsafval!
Nu de duurzame infiltratiefunderingen bijna op de markt zijn, is het natuurlijk afwachten of ze ook worden afgenomen. Uitzetter is hierover positief: “Er zijn al een hoop klanten, vaak aannemers, die interesse hebben in de funderingen! Daarnaast leeft de duurzaamheidsgedachte voor mijn gevoel ook steeds meer bij de consument. Hoe meer consumenten vanuit die overtuiging een gerecyclede fundering in hun tuin willen hebben, hoe meer aannemers bij ons naar de funderingen zullen vragen.” Mooi idee, toch? Dat je door deze infiltratiefunderingen aan te laten leggen, met je eigen verpakkingsafval verdroging en wateroverlast in je tuin kunt voorkomen!
Dit artikel is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Polymer Science Park, Natuur en Milieu Overijssel en Oost NL. In opdracht van de Provincie Overijssel.
Meer weten?
Ilse Jansen
Projectmedewerker Educatie & Communicatie