Honderden inwoners via de Groene Lopers in actie voor insecten

oktober 9, 2024

Honderden inwoners via de Groene Lopers in actie voor insecten

In Kampen en Zwolle is in totaal 12.000 m2 extra groen gecreëerd! Enthousiaste vrijwilligers van de Groene Lopers deelden op vrijdag 27 september plantpakketten en biologische bloembollen uit aan inwoners van hun stad. En vele handen maken veel groen! Want samen plantten ruim 800 inwoners bijna 2.500 nieuwe planten en stopten zij zeker 12.000 biologische bloembollen in de grond!

Groene Loper Kampen in actie voor insecten

 

Groen doe je samen

Inwoners konden deze pakketten met veel korting bestellen dankzij steun vanuit de Provincie Overijssel. Bewoners zijn bijzonder enthousiast. Deze buurtbewoner uit de wijk Dieze in Zwolle zegt: “Fantastische actie, hiermee konden we nog meer buren bereiken!” Bewoners uit de binnenstad van Kampen zijn ook blij met de actie: “Deze planten zijn een grote hulp voor zo veel belangrijke beestjes waar wij in de straat ook van genieten, zoals vlinders.”

Waard-wat-planten?

De plantpakketten bevatten waardplanten. Een waardplant  is cruciaal voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten, zoals vlinders. Vlinders zoals de Atalanta, Dagpauwoog en de Kleine Vos zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de brandnetel. Zij hebben een 1-op-1 relatie met deze plant. Deze geeft hen voedsel én is essentieel voor de voortplanting.

Groene Loper Zwolle in actie voor insecten

Extra steun voor maatschappelijke doelen

Naast de bewoners werden ook maatschappelijke doelen gesteund dankzij extra financiële steun van het Cultuurfonds. In Zwolle werden plantpakketten gedoneerd aan Straatboer en in Kampen gingen deze pakketten naar Kinderboerderij Cantecleer.

Andere Groene Lopers in Overijssel, zoals in Almelo, Losser, Oldenzaal en Enschede, doen op 11 en 12 oktober mee met de vergroeningsactie. Groene Loper Losser Oldenzaal geeft extra pakketten aan woningbouwvereniging WBO, die ze zal uitdelen aan eenzame ouderen tijdens een speciale middag. Ook Groene Loper Enschede stelt pakketten ter beschikking aan de woningbouwvereniging die deze uitdeelt aan huurders en in Almelo worden er 20 pakketten gedoneerd aan scholen die hiermee hun schoolpleinen opfleuren

Natuur en Milieu Overijssel ondersteunt de vrijwilligers van vijf Groene Lopers in Overijssel. Financieel worden zij ondersteund door de gemeentes en Provincie Overijssel vanuit het programma Natuur voor Elkaar.

Ook aan de slag voor en met jouw buurt?

Lees hier over de Groene Loper Overijssel