Afgelopen jaar betrokken wij jongeren bij maatschappelijke en milieuvraagstukken. De prijsvraag Energievisie 2050 leverde geweldige ideeën vanuit de bovenbouw en het voortgezet onderwijs op voor duurzame energieoplossingen. Het ontwerp ‘Enercity’ van de Hagepoortschool in Deventer ging met de prijs naar huis: een energiek uitje ter waarde van €1.000,- voor de hele klas!
Jaarverslag 2024
2024 in vogelvlucht
Samen met jullie hebben we Overijssel in 2024 weer een beetje duurzamer, mooier en groener gemaakt. Benieuwd naar enkele hoogtepunten? Lees snel verder!
Jongeren aan zet
Vrijwilligers van
de toekomst!
Het project De Oase verbond studenten aan natuurvrijwilligerswerk door creatieve spellen, zoals de kano-ervaring op het droge van de Trash Hunters. Beide projecten bewezen dat een speelse en interactieve aanpak jongeren enthousiast maakt voor duurzaamheid en natuurbehoud. Nieuwe collega Annemieke werd hier heel enthousiast van!
Circulaire burgerkracht
Stichting Goede Buren in Olst ontving de Kringlogoprijs 2024 voor hun inspirerende circulaire burgerinitiatief. Daarnaast werd er vanuit Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing een nieuwe MBO-opleiding meubelreparatie opgezet, waarin onderwijs en bedrijven samenwerken om vakmanschap in reparatie te bevorderen. De prijs en de opleiding zijn voorbeelden van hoe we in 2024 de verbinding tussen ondernemers, burgers en onderwijs versterkten en bijdroegen aan een circulaire samenleving.
Natuur in de buurt,
van ons allemaal
Afgelopen jaar waren er bijzondere successen voor de natuur in Overijssel. Het Landje van Niets, een buurtinitiatief in Deventer, won de Hans Grotenhuisprijs 2024 voor hun inzet voor de lokale natuur in- en met de buurt. In het Zalkerbos startten natuurontwikkelingsprojecten om de biodiversiteit in dit waardevolle gebied te versterken. En honderden Overijsselaren kwamen via de Groene Lopers in actie door bollen te planten en nestkasten te plaatsen. Nieuwe collega’s Lotte en Esther vielen met hun neus in de boter.
Lokale energie:
meer power, graag!
In 2024 keken we naar groei -en vernieuwingsmogelijkheden voor lokale energie. Met het aansluiten van twee nieuwe LEI-coaches gaven we lokale initiatieven extra ondersteuning. Ook werd het klimaatteam versterkt met twee nieuwe collega’s, Mattijn en Anouk. Tijdens het Kennisfestival in oktober werden nieuwe kansen voor lokale energie met ruim 80 bezoekers gedeeld. Daarnaast vierden we de lancering van de Wegwijzer Energie in het Overijsselse Landschap die gemeenten en energiecoöperaties helpt bij het inpassen van duurzame energieopwekking in het landschap.
Groene handdruk
Blij waren we met de enorme betrokkenheid bij onze 115 georganiseerde activiteiten met in totaal 3.619 bezoekers. Maar ook online bereikte wij in 2024 ruim 26.233 mensen met onze verhalen. Wij vertegenwoordigden 63 lokale netwerkpartners. Met jullie input hebben wij 35 keer concrete plannen voor beleidsuitvoering geschreven en 191 adviezen uitgebracht in beleidsontwikkelingstrajecten. Daarnaast mochten we 395 keer aanschuiven om advies te geven aan lokale en regionale organisaties en burgers over uiteenlopende zaken rondom natuur en milieu. En kwamen Lise en Anna ons versterken!
Bedankt!
Elk jaar mogen we ons inzetten voor een mooier en duurzamer Overijssel, samen met inwoners en vele samenwerkingspartners, zoals bewonersinitiatieven, duurzame ondernemers, collega-organisaties, overheden en bestuurders. Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door Natuur voor Elkaar, de Provincie Overijssel, en De Nationale Postcode Loterij.