Leerlingen Het Assink Lyceum adviseren LTO Noord over het betrekken van jongeren
juni 17, 2021
Leerlingen Het Assink Lyceum adviseren LTO Noord over het betrekken van jongeren
Leerlingen van Het Assink Lyceum in Haaksbergen adviseren LTO Noord hoe zij jongeren kunnen bereiken om hen te vertellen hoe boeren voedsel produceren. Dit doen ze in het kader van het educatieve project Adviseurs van de Toekomst, uitgevoerd door Natuur en Milieu Overijssel. Het project past perfect in het nieuwe onderwijsconcept dat de school sinds dit schooljaar heeft ingevoerd.
“Op onze school is sinds dit schooljaar een nieuw onderwijsconcept ingevoerd”, vertelt Laura Wentink, docent aan Het Assink Lyceum. “Naast basistijd, stamtijd en ateliertijd is één van de bouwstenen Toptijd. Voor gymnasium- en vwo-plusleerlingen is Toptijd een groot gedeelte van het jaar aangeboden. Tijdens toptijd kunnen leerlingen werken aan geheel zelf opgezette projecten, of een keus maken uit een ruim aanbod. Er zijn dit jaar meerdere groepen actief met Adviseurs van de Toekomst”.
Leerlingenadviesbureau adviseert LTO Noord
Één van die groepen is een zevental leerlingen uit klas 1. Zij vormden in de afgelopen maanden een heus leerlingenadviesbureau. Nadat zij een fictief adviesbureau uit de grond hadden gestapt, presenteerde ze zich aan een van de bestuursleden van LTO-Noord, mevrouw Karolien Hupkes. Deze creatieve boerenduizendpoot luisterde aandachtig, gaf feedback én gunde de groep de opdracht. De hoofdopdracht luidt: Met welke activiteiten kan LTO Noord jongeren bereiken om hen te vertellen over hoe boeren voedsel produceren? “Een leerzame opdracht, waarbij de leerlingen niet alleen leren over boerenbedrijven. Maar ook op het gebied van duurzaamheid, keuzes afwegen, samenwerken en ontwerpen zetten ze grote stappen”, aldus Wentink.
Een agrarisch kamp om jongeren te betrekken
De leerlingen van Het Assink lyceum werken hun voorstel uit om een kamp te organiseren, waarbij verschillende boerenbedrijven worden bezocht en zelf spellen in het teken staan van (het produceren van) voedsel. De hoop is dat niet alleen LTO Noord, maar geheel agrarisch Nederland dit kamp kan gaan aanbieden aan basisscholen voor hun groep 8-kamp en aan middelbare scholen voor een brugklaskamp.
Op bezoek bij een melkveebedrijf
Om LTO Noord goed advies te kunnen geven, verdiepen de leerlingen zich in de boerenbedrijven. Een bedrijfsbezoek hoort daar natuurlijk bij! Om te zien hoe een melkveebedrijf werkt én hun eigen ideeën te testen, zijn de leerlingen met mevrouw Hupkes en hun begeleidend docent mevrouw Wentink afgelopen week op excursie gegaan naar melkveebedrijf Pasman-Aalpol te Enschede. Via filmbeelden werd uitleg gegeven over hoe het melken op dit bedrijf wordt gedaan, en vervolgens ging de rondleiding langs de melktank en de verschillende verblijven van de koeien. Het nestje kittens trok logischerwijs ook veel aandacht van de jongeren. Vol informatie en tips keerden de jongeren anderhalf uur later huiswaarts. Het stadium van het opleveren van hun adviesrapport breekt bijna aan: de laatste puntjes worden inmiddels op de i gezet.
Programma’s Agro & Food en Jong Leren Eten
De provincie Overijssel investeert in een vitale en duurzame agro & foodsector. Daarmee dagen zij ondernemers die werken in de voedselproductie en verwerking uit om te werken aan oplossingen voor actuele vraagstukken. Dit doen zij samen met samen met overheden, onderwijs, onderzoeksinstellingen en andere bedrijven in hun regio. Provincie Overijssel wil ook graag jongeren betrekken bij de transitie, onder andere door het educatieve project Adviseurs van de Toekomst. Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen. Het doel? Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.
Adviseurs van de Toekomst
De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 200 klassen aan deelgenomen.
Meer weten?
Ilse Jansen
Projectmedewerker Educatie & Communicatie