Zelf ook Mission Biohero spelen? Klik dan hieronder voor een link naar de Google Playstore en de Appstore. Naast deze game is er ook de Label BioHero app ontwikkeld. Hiermee kun je labels die je tegenkomt scannen om meer te weten te komen over wat deze labels nou écht betekenen en beloven.
Leerlingen van het Carolus Clusius College redden de wereld in de game Mission Biohero
juni 26, 2023
Leerlingen van het Carolus Clusius College redden de wereld in de game Mission Biohero
De afgelopen weken konden zo’n 120 leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle de strijd met elkaar aan gaan om zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst van de game Mission Biohero. De game gaat over de bio-economie en sluit aan bij het hoofdstuk duurzaamheid tijdens de lessen aardrijkskunde. Op 15 juni werd de wedstrijd afgesloten met een gastles van Ilse Postma (projectmedewerker Circulaire Economie) en natuurlijk de prijsuitreiking!
Over Mission Biohero
Samen met dertien Europese partners hebben wij deze game binnen het Europese Horizon 2020 project ‘Allthings.bioPRO’ opgezet. De term ‘Serious Game’ maakt zijn naam dubbel waar in het spel waarin spelers door middel van meerdere minigames leren over de bio-economie. Denk aan een quiz, het opzetten van een biobased stad of het berekenen van je eigen CO2-uitstoot. Een serieus leuke game met een serieuze boodschap dus: een biobased levensstijl ís mogelijk én nodig. Het spel en de app zijn nu te downloaden in de Appstore en op Google Play. Onderaan dit artikel vind je de link.
De strijd aan
Aardrijkskundedocent Thijs Wieggerink (Carolus Clusius College) speelde de afgelopen weken de game in de klas. Iedereen die zijn opdrachten al af had kon met de game aan de slag. In totaal deden vier klassen van zo’n dertig leerlingen hieraan mee. De game is natuurlijk leuk om te spelen, maar het is nóg leuker om tegen elkaar te strijden. De docent beloofde een mooie prijs voor degene die het hoogste aantal punten behaalde.
Gastles: Trap tegen Troep
Op 15 juni gaf Ilse Postma, projectmedewerker circulaire economie, een gastles aan deze leerlingen. De boodschap was om de Trap tegen Troep (ook wel R-ladder of Ladder van Lansink) door middel van voorbeelden onder de aandacht te brengen. Circulair economie klinkt erg ingewikkeld en er wordt dan ook al snel gedacht aan grote fabrieken en recycling. Het kan echter ook heel simpel zijn. De leerlingen gingen aan de slag met verschillende opdrachten, bijvoorbeeld: “Wat zou jij doen als je naar een feestje wilt en je favoriete broek is stuk en op je shirt zit een vlek die er niet meer uitgaat?”. Het creatiefste antwoord was toch wel: “als de vlek laag op het shirt zit, dan kun je ook een stuk van het shirt afknippen en maak je er een crop-top van!”
De prijs
Na afloop van de gastles werd de prijs uitgereikt aan de leerling met de het meeste aantal punten in de game. Eén van de leerlingen stond op plek 5 van alle mensen die de game spelen! Heel knap en dit verdiende een circulaire prijs: Healthy sea socks, gemaakt van oude visnetten. Meerdere leerlingen stonden overigens in de wereldwijde top tien!
Speel mee!
Meer weten?
Ilse Postma
Projectleider Circulaire Economie