Lokale initiatieven delen kennis en ervaring met elkaar en met overheden op Kennisfestival Lokale Energie Overijssel

februari 20, 2020

Lokale initiatieven delen kennis en ervaring met elkaar en met overheden op Kennisfestival Lokale Energie Overijssel

“Je hoeft maar één goed idee op te doen, één nieuw contact te leggen, één idee te krijgen om jouw lokale energie-initiatief naar een volgende stap te krijgen, dan is deze dag al een succes.” Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel gaf donderdag 13 februari bij de aftrap van het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel precies de bedoeling van de dag weer.

Het festival dat werd gehouden bij gastheer Enexis in Zwolle was een middag en avond vol kennis delen via workshops, met sprekers of tijdens netwerkmomenten tussendoor. De aanwezigen waren betrokken bij een lokaal energie-initiatief zoals een gezamenlijk zonnepark, maar ook bij veel bredere initiatieven om bijvoorbeeld een hele gemeente niet alleen anders met energie om te laten gaan maar ook na te laten denken over gezond leven. Andere aanwezigen hadden nog slechts een idee om zo’n initiatief van de grond te krijgen. En er waren ook ambtenaren, raadsleden en bestuurders van gemeenten en provincie aanwezig om te horen hoe zij dit soort initiatieven in hun gemeente kunnen stimuleren of ondersteunen.

Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel, trapt Kennisfestival Lokale Energie Overijssel af.


Programma
Om kennis te delen was een programma met workshops opgezet met thema’s als hoe je burgers bij jouw lokale energie-initiatief betrekt, hoe je communicatie het best kunt inzetten en hoe je de overheid meekrijgt bij jouw plannen. Ook werd de prijs voor beste Energie Pitch 2020 uitgereikt en hield Mark van Baal een inspirerende lezing over hoe het hem via Follow This aan het lukken is zelfs een log en onverstoorbaar orgaan als Shell uiteindelijk zo ver te krijgen iets op het klimaat uit te doen. Zijn boodschap: dat kan wel!

De workshops werden gegeven door ervaringsdeskundigen uit de praktijk, ondersteund door deskundigen vanuit het vakgebied. En er was in alle gevallen veel ruimte voor discussie met de deelnemers van de workshops, die overigens vaak zo geanimeerd waren dat er uiteindelijk toch tijdgebrek ontstond. Daarom waren de koffiemomenten en het diner tussen middag- en avondprogramma ruim opgezet, zodat ook daar voldoende ruimte was voor verder praten.

Aan het eind van de avond hadden de aanwezigen het doel waarmee Matthijs Nijboer aftrapte royaal behaald: minstens een goed idee opgedaan, een nieuw contact gelegd, een idee gekregen om Lokale Energie in Overijssel naar een volgende stap te krijgen.

Bekijk hieronder de presentaties van de workshops nog eens terug

Opgewekt Rijssen hoe betrek je mensen bij je initiatief

presentatie Aardgasvrije wijken

Warmtealternatieven

We- Energy game

workshop energiemix methode

Communicatietips

Elektrische deelmobiliteit

Financiering collectieve projecten voor elektriciteitsopwekking

Financieringsmogelijkheden van projecten

Samenwerking gemeente en lokaal initiatief

Aan de slag met energiebesparing

Energie infrastructuur 2050

Meer weten?