MBO MEET & EAT
MBO MEET & EAT
Inspiratiesessie ‘Doe meer met gezonde en duurzame voeding op het MBO’
Dinsdag 25 februari, 14.00 – 17.30 uur
december 12, 2024
Meld je aan voor de inspiratiesessie MBO MEET & EAT over gezonde en duurzame voeding op het MBO. Er is ruimte voor het volgen van twee workshops. Lees hieronder de beschrijving en maak je keuze bekend op het aanmeldformulier. Na de workshopsrondes volgt een sessie waarin we (les)ervaringen en ideeën uitwisselen.
Programma
13.30 | inloop |
14.00 | Welkom en introductie Jong Leren Eten binnen het MBO |
14.20 | Workshopronde 1 |
15.10 | pauze |
15.20 | Workshopronde 2 |
16.10 | Sessie Delen & Uitwisselen |
16.55 | Afsluiting en drankje |
17.30 | Einde |
Beschrijving van de workshops
Workshop Koken uit de moestuin en duurzaam gedrag
Jasper Voorma, chefkok en eigenaar Horeca Idee, en Ronny Ellen, senior-leraar team Horeca Vakopleidingen bij Deltion college.
Ronny Ellen licht toe hoe op Deltion wordt gewerkt aan duurzaam gedrag en hoe korte voedselketens worden ingezet. Wat komt hier allemaal bij kijken? Vervolgens gaat kok Jasper – ontwikkelaar van het concept ‘Lekker in je vel’ – verder met een kookles waarbij je een duurzame Kimchi van Chinese kool uit de moestuin maakt. Jasper laat je tijdens de kookles de koppeling ervaren tussen voeding en mentale gezondheid. Met dit concept spoort hij jongeren aan om te luisteren naar je lichaam om zo gezonde keuzes maken, dus meer ‘voeden’ dan ‘vullen’.
Workshop Positieve Gezondheid in relatie gezond en duurzaam voedsel
Lysbeth De Vries van ROC Twente, auteur van Doeboek Positieve gezondheid.
Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, die bijdraagt aan het vermogen van mensen om zelfstandig met de verschillende uitdagingen in het leven om te gaan. In deze workshop focust De Vries op wat gezond en duurzaam voedsel kan bijdragen aan Positieve Gezondheid binnen jouw MBO. Ze geeft praktische voorbeelden en gaat in op de koppeling met de landelijke programma’s als ‘Gezonde school-aanpak’ of ‘De Gezonde Schoolkantine’.
Workshop Innovatieve inzet van studenten bij programma’s rond voeding
Willem Uitentuis eigenaar NOZEBRA en Sietske Roo, docent Voeding en Leefstijl adviseur Deltion College.
Willem Uitentuis deelt zijn ervaringen met de aanpak in het Noorderkwartier in Zwolle met verschillende partijen. Binnen het thema De Gezonde Stad gaan studenten aan de slag gaan met de ontwikkeling van voedseltuinen (op het land en in het water). Deze aanpak is gebaseerd op FoodLab Limburg en zorgt voor nieuwe instroom van studenten. Bovendien dragen studenten hiermee nadrukkelijk bij tot het oplossen van het vraagstuk ‘gezonde voedselomgeving’.
Sietske Roo van Deltion College vertelt over haar ervaringen met het inzetten van studenten bij de Foodchallenge op VO scholen of Smaaklessen op basisscholen. Deze activiteiten worden georganiseerd vanuit het stimuleringsprogramma School & Omgeving en Rijke schooldag. Wat komt hier allemaal bij kijken om je studenten op deze manier in te zetten?
Praktische informatie
Wanneer | Dinsdag 25 februari 2025 |
Tijd | 14.00-17.30 uur (inloop vanaf 13.30 uur) |
Waar | MBO Landstede, Zwolsestraat 63a, Raalte |
Voor wie | Professionals (docenten, gezonde school coördinatoren, cateraars) van de Overijsselse MBO’s (horeca, facilitaire dienstverlening, groen & dier, gezondheid & welzijn, onderwijs & opvoeding, sport en gezondheid, vitaal burgerschap). |
Kosten | geen |
Jong Leren Eten
Deze MBO MEET & EAT wordt georganiseerd vanuit Jong Leren Eten Overijssel, de provinciale tak van het landelijk programma. Jong Leren Eten heeft de ambitie om kinderen en jongeren (0-18 jaar) in de setting van het onderwijs voedselvaardig te maken. Centraal hierbij staat ervaringsgericht leren.
Meer weten?

Annemieke van Dongen-Schrage
Projectleider Educatie