Nieuw RTV Oost natuurprogramma ‘Buitenkans’
september 14, 2023
Nieuw RTV Oost natuurprogramma ‘Buitenkans’ laat zien hoe het echt gaat met de Overijsselse natuur
Van de pootloze hazelworm op de stuwwal tot de vleesetende plant zonnedauw in het veen. In het nieuwe RTV Oost-programma Buitenkans ga je samen met een ecoloog op pad in Overijsselse natuurgebieden. Door de samenwerkende partijen blijft deze natuur bestaan. Buitenkans zie je vanaf dinsdag 5 september elke week om 17.10 uur.
Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland
Tijdens de VN-top in Canada, waar 196 landen bijeen kwamen, werd Nederland genoemd als het land waar de biodiversiteit het hardste achteruit is gegaan. In het nieuwe natuurprogramma Buitenkans zie je Overijsselse natuurgebieden die beschermd moeten worden, maar ook kom je erachter hoe het gaat met de natuur in de stad en hoe we allemaal die biodiversiteit kunnen verbeteren. Ecologen nemen je mee om die “beschermde” en “gewone” natuur van dichtbij te bekijken.
Bekende mensen en plekken
Ga je kijken, dan zal je zeker wat mensen herkennen en vertrouwde plekken zien. Zo wordt onze collega Leander in aflevering 2 geïnterviewd. Hij vertelt over de verdienmogelijkheden van boeren in veenweidegebieden en graslanden. En in de 3e aflevering zie je beelden van projecten die wij doen in Kampen, Zalk en Zwolle. Aflevering 3 is op 19 september te zien.
Buitenkans zie je vanaf dinsdag 5 september elke week om 17.10 uur op TV Oost. Het programma wordt dezelfde dag en op zondag meerdere keren herhaald. Online terugkijken kan op rtvoost.nl/buitenkans.
Bijzondere en bedreigde soorten
Verslaggeefster Jauke Boerdam en cameraman Marcus Ganzevles staan oog in oog met een likkende zandhagedis, worden door drie vliegende nachtzwaluwen van bovenaf bekeken en gaan op pad met een boswachter die kikkers oproept om met hem mee te kwaken.
Dieren met een eigen menu
In Buitenkans laten ze zien hoe goed, maar ook hoe slecht het gaat met de natuur en hoe mooi de natuur in onze groene provincie is. Daarbij zoomen ze vooral in op wat de natuur zelf vertelt. Want alle natuur is aan elkaar gekoppeld. In Overijssel leeft bijvoorbeeld een vlinder die nergens anders ter wereld nog te vinden is. De Grote vuurvlinder. Als deze het in de Weerribben, Wieden en de Rottige Meente niet overleeft, dan is deze fel oranje fladderaar letterlijk van de aardbodem verdwenen. De vlinder gebruikt maar één plant waar zij haar eitjes op legt. De waterzuring. Wanneer deze waardplant per ongeluk overal wordt weggemaaid, dan zal de vlinder letterlijk van de aardbodem verdwijnen. En zo zijn er nog veel meer vlinders die dreigen te verdwijnen. Ook vogels en andere dieren hebben allemaal een eigen menu, de één wat strenger dan de ander. Dus sterft één plant of dier uit, dan heeft het gevolgen voor de hele cyclus. Daarom is het behoud van biodiversiteit zo belangrijk. In Buitenkans vertellen de boswachters bij allerlei soorten hoe belangrijk die ecologische koppelingen zijn en waarom de mens moet samenwerken om de natuur te behouden.
Buitenkans wordt gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel.
Leander Broere
Programmamanager Klimaat & Energie