Nu van start om CO2-uitstoot te verminderen

november 18, 2024

5 november 2024 – Een feestelijk moment op het bedrijf van Guido Tuten in Heeten! Hein van Schooten (Zwolle) en Guido kwamen samen om de samenwerking om koolstof op te bouwen in grasland officieel te maken. Als eerste bedrijven in Overijssel. Lees hier wat deze samenwerking inhoudt.

Blijvend grasland voor duurzame koolstofopbouw

Niet ploegen, niet scheuren, geen gif spuiten. Een grasland dat je ten minste 10 jaar lang niet bewerkt, dat is een duurzame manier van landbouw. Want op die manier wordt er koolstof in de bodem opgebouwd en verduurzaam je de grond. In totaal doen 12 boeren uit Overijssel en Friesland hieraan mee.

Toekomstbestendig boeren

Dit project is niet alleen duurzaam voor de grond, maar ook financieel aantrekkelijk, want hiermee kunnen de boeren CO2-certificaten op de vrijwillige koolstofmarkt verkopen. De coöperatie CarbonCoop maakt het boeren makkelijker om dat als groep voor elkaar te krijgen. Het is een groep melkveehouders en akkerbouwers, die gezamenlijk optrekt.

Hoe het werkt

De boeren trekken samen op, zodat de verkoop van de vrijwillige certificaten soepel en economisch aantrekkelijk verloopt. Dat gaat samen beter, dan als individu. Hoe werkt dat?

  1. Met een rekentool wordt de potentiële koolstofvastlegging voor de komende 10 jaar ingeschat.
  2. Alle deelnemende percelen samen worden via Platform CO2 Neutraal in de markt gezet.
  3. De deelnemende boeren ontvangen ieder jaar een voorschot: 5% van de potentiële inkomsten.
  4. Na 10 jaar ontvangen de boeren de resterende opbrengst.

Het certificeringproces is geborgd via de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK).

Van start met de realisatie

3 jaar geleden startte het project Blijvend grasland, waar 12 boeren uit Overijssel en Friesland zich bij aansloten. De boeren uit Overijssel werden begeleid door Natuur en Milieu Overijssel.  En nu is het zover: alle deelnemers zijn lid geworden van CarbonCoop en hebben de project- en leveringsovereenkomst getekend. Met deze handtekeningen is een eerste en belangrijke stap gezet om van plan naar realisatie te komen en boeren effectief te belonen voor hun bijdrage aan de klimaatopgave. Een feestelijk moment!

Lees meer over het project Blijvend grasland

Impact in cijfers

  • 12 boeren
  • 552 hectare blijvend grasland
  • 6198 ton potentiële CO2-vastlegging (na 10 jaar)
  • gemiddeld 1,1 ton CO2-vastlegging per hectare per jaar
  • 1 certificaat (1 tCO2-equivalent) is tot €100 waard
  • verwachte totale opbrengst = €619.800

Meer weten?

Profiel Ilse Postma

Ilse Postma

Projectleider Circulaire Economie