Officiële opening van nieuwe natuur Zalkerbos

maart 21, 2025

Het Zalkerbos is een van de oudste bossen van Nederland: 800 jaar oud en uniek. Deze bijzondere plek ligt in een kromming van de IJssel vlak bij het dorp Zalk. Het is niet voor niets aangewezen als Natura 2000-gebied. Deze bijzondere natuur krijgt vanaf nu de ruimte om zich te herstellen en te ontwikkelen. Afgelopen donderdag was de officiële opening van het Zalkerbos na afronding van de werkzaamheden.  

Gedeputeerde Maurits von Martels: “Het Zalkerbos is een plek met een rijke geschiedenis en bijzondere natuur. Dankzij de gezamenlijke inspanningen van vele betrokkenen krijgt deze unieke natuur nu de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Dit is een investering in de toekomst van het landschap én in de biodiversiteit van Overijssel.” Tijdens de feestelijke opening werden nieuwe informatieborden in het natuurgebied onthuld.  

Unieke en kwetsbare natuur krijgt de ruimte

Het Zalkerbos is een van de weinige plekken in Nederland waar een oud, buitendijks bos bewaard is gebleven. Von Martels: “Dit bos is een hardhoutooibos, een uniek en zeldzaam type bos. Daarom versterken we het en geven we het meer ruimte. Uiteraard houden we ook rekening met de waterveiligheid. Door het bos met 2 hectare uit te breiden, blijft het gebied bij extreem hoogwater veilig.”

In deze uiterwaarden is 11 hectare extra grasland ontwikkeld. Dit zijn waardevolle graslanden zoals glanshaverhooilanden en stroomdalgraslanden. Zo is het glanshaverhooiland een geschikt leefgebied voor onder andere de zeldzame kwartelkoning. En in het stroomdalgrasland groeien heel bijzondere kleine plantensoorten, zoals rapunzelklokje, tripmadam en liggende ereprijs.

Plan van jaren wordt werkelijkheid

De afgelopen jaren werkte Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met de provincie Overijssel, de gemeente Kampen, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer een plan uit om de natuur in de uiterwaarden bij Zalk te ontwikkelen en beschermen. Dit plan is afgelopen najaar uitgevoerd. Nu krijgen het bos en de graslanden de ruimte om zich te ontwikkelen.

Directeur Natuur en Milieu Overijssel, Andrea Kuiper: “Als je op dit moment door het natuurgebied wandelt, schrik je misschien van de grote delen kale grond. Maar je zal zien hoe veerkrachtig de natuur is! Binnen een jaar ziet het er al heel anders uit.” 

Recreatie in het gebied

Dit natuurgebied is zo bijzonder dat het zeker het bezichtigen waard is. Daarvoor slingeren enkele wandelpaden om en door het bos. De wandelpaden zijn zo aangelegd dat de broedende vogels en de zeer zeldzame bloemen niet verstoord worden.  Om recreanten meer informatie te bieden over de bijzondere natuur en de unieke geschiedenis, zijn er een drietal informatieborden ontwikkeld. 

Deze borden zijn ontwikkeld samen met de inwoners van Zalk, die veel weten van de oorsprong van het gebied en prachtige foto’s van de planten en dieren hebben gemaakt. Zalkenaar én fotograaf Herman van der Hart: “Ik ben blij dat er meer delen van het Zalkerbos beschikbaar zijn gemaakt voor natuur, die eerder plat gemest werden. Toen zag je de natuurwaarden achteruit hollen en het is mooi dat dat straks de andere kant op gaat. De uiterwaarden zijn fantastisch. Iedere dag is anders en ik maak mijn mooiste foto’s hier.”

Toekomst van het Zalkerbos: ontwikkeling van waardevolle natuur

Het huidige Zalkerbos zal met zorg worden beheerd, zodat het waardevolle hardhoutooibos behouden blijft en uitgebreid wordt. Daarnaast wordt een aantal voormalige stukken landbouwgrond omgevormd naar natuurlijke graslanden. Om deze graslanden te ontwikkelen is de voedselrijke toplaag van deze landen afgegraven. Op de zanderige bodem kunnen nieuwe planten zich gemakkelijk ontwikkelen. De natuurbeheerders gaan het bos en de graslanden de komende jaren met zorg beheren.

Meer weten? Bekijk filmpje over ooibossen, zoals Zalkerbos (2 min)

Meer weten?

Profiel Anne-Floor Zuurbier

Anne-Floor Zuurbier

Projectleider Natuur & Gebiedsprocessen