Provincie beslis over de toekomst van Overijsselse energie

september 17, 2024

Provincie: beslis over de toekomst van Overijsselse energie!

Dit najaar staat Provinciale Staten voor een belangrijke beslissing over de toekomst en vorm van de energietransitie in Overijssel. Een onderwerp dat veel discussie oproept. We hebben de standpunten van Natuur en Milieu Overijssel vandaag gedeeld met Provinciale Staten en hen gevraagd om het voorgestelde beleid goed te keuren. 

Energie voor, door en van Overijsselaren 

Natuur en Milieu Overijssel vindt het cruciaal dat we snel vooruitgang boeken met het realiseren van duurzame energieprojecten zoals zon en wind. Dit moet zorgvuldig gebeuren, maar wel met snelheid, om onze eigen energievoorziening veilig te stellen en klimaatverandering tegen te gaan.

Wij vinden het essentieel dat de energietransitie in Overijssel er één is van, voor én door Overijsselaren. Bovendien streven wij ernaar dat deze transitie, waar mogelijk, natuurinclusief is. Dit betekent dat we oog hebben voor de keuze van locaties, maatregelen nemen om de natuur te beschermen, en kansen grijpen om kwetsbare natuurgebieden te versterken.

Spelregels zijn nodig

De provincie heeft een set heldere regels opgesteld voor zon- en windenergie. Hoewel we niet vinden dat dit beleid perfect is — wat we eerder ook hebben aangegeven — blijven we in gesprek met de provincie en gemeenten om verbeteringen in de uitvoering van deze spelregels door te voeren. Maar deze spelregels zijn nu wel nodig om de ruimtelijke kwaliteit van onze provincie te borgen en ervoor te zorgen dat inwoners maximaal betrokken worden bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld windparken.

Lees meer in onze volledige inspraakreactie.

Meer weten?

Profiel Leander Broere

Leander Broere

Programmamanager Klimaat & Energie