Steeds meer bijenplekken in Overijssel

oktober 1, 2020

Steeds meer bijenplekken in Overijssel

Het gaat slecht met de bijen in Nederland. En in Overijssel is dat -helaas- niet anders. In de overtuiging het tij te keren, is daarom de Bijenbeweging Overijssel opgezet. De bijenbeweging zet zich in om Overijssel weer een plek te maken waar het goed toeven is voor de bij. Hoe? Door bijenplekken te creëren!

In Nederland zijn er ruim 350 verschillende soorten wilde bijen, en daarvan staat 56% op de rode lijst. Dat dit een groot probleem is staat buiten kijf, en dat we daar iets aan moeten doen natuurlijk ook. Maar waarom gaat het zo slecht met de bij? Ecoloog Michiel Poolman van Landschap Overijssel (partner in de Bijenweging) legt uit: “Nederland kende ooit een mooi natuurlijk landschap met mooie bloemrijke hooilandjes waar veel insecten en vogels in voorkwamen. Maar het landschap is veranderd: veel grond in Nederland heeft een bestemming en is zo optimaal mogelijk ingericht.” Optimaal, voor de mens dan. Niet voor de bij! Want geen bloemrijke hooilandjes, betekent geen nectar en stuifmeel voor de bij…

Ranonkelbij (vrouwtje). Foto door M. Reemer.

 

Bloemrijke stukjes
De oplossing lijkt voor de hand te liggen: “Gewoon, een ouderwets bloemrijk stukje aanleggen!”, aldus Poolman. De bijenbeweging roept daarom iedereen op tot de aanleg van deze bloemrijke stukjes, zogenaamde bijenplekken. Dat kan in particuliere tuinen of op natuurterreinen, landgoederen en gemeentelijke gronden: eigenlijk overal waar voldoende ruimte is. Poolman: “Elke stad of dorp heeft wel terreinen die braak liggen, en waar niks mee gebeurt. Daar kun je ontzettend veel mee voor bijen!”. Inwoners die graag een bijenplek zouden willen aanleggen en onderhouden op hun terrein in Overijssel kunnen een beroep doen op de Bijenbeweging. Zij stellen geld én expertise ter beschikking om de plannen te kunnen uitvoeren, mits voldaan wordt aan de voorwaarden. Zo moet er in het plan bijvoorbeeld aandacht zijn voor inzaaien en aanplant van bijvriendelijke, inheemse bomen en struiken en het creëren van nestgelegenheden voor de bijen.

 

Bijenplek bij basisschool Het Avontuur in Dalfsen. Foto door Marije Ruijter


Van heideterrein tot golfbaan
Overijssel maakt al volop gebruik van de middelen van de Bijenbeweging: er zijn al 18 bijenplekken aangelegd in Overijssel. De bijenplek van de familie Eppink bijvoorbeeld: zij toveren hun erf langs de Dinkel om in een waar bijenparadijs. “Een deel voeren we zelf uit en een deel kunnen we laten doen dankzij de financiële bijdrage van de Bijenbeweging Overijssel. We kijken uit naar het uiteindelijke resultaat en hopen veel bijen, andere insecten en diersoorten te verwelkomen”, vertelt Mariël Eppink. En er staan nog 11 bijenplekken voor dit jaar op de planning vertelt Poolman: “Er zit zelfs een bijenplek op een golfbaan in Zwolle in de pijplijn!”. Zo zie je maar: een bijenplek kan overal!

 

Deel van het heidelandschap bij de familie Eppink.


Voorbereiding, onderhoud én de juiste planten
Iedereen met een stuk grond, kan dus aan de slag met de aanleg van een bijenplek. Alleen dat is niet een kwestie van een “carnavalsmengsel” bij het tuincentrum kopen, en dat op het erf strooien. De aanleg van een idylle vergt voorbereiding, onderhoud én de juiste zadenmix. Poolman legt uit: “In de evolutie hebben bijen zich gespecialiseerd op plantensoorten die in dat gebied voorkomen. Sterker nog: veel bijen(families) specialiseren zich zelfs in één specifieke plantensoort of familie. Daarom is de plantkeuze in de bijenplek ontzettend belangrijk!”. Net als het creëren van nestgelegenheid trouwens: zo voelt een metselbij zich thuis in een bijenhotel en graaft een zandbij een nest in een lekker zanderig rommelhoekje.

Wat kun je zelf doen?
Overijsselaars met een stadstuin of alleen een balkonnetje kunnen weliswaar geen bijenplek aanleggen, toch kunnen ze echt wel wat voor de bijen betekenen. Door de tuin of het balkon op te fleuren met planten die goed zijn voor bijen bijvoorbeeld! Poolman voegt toe: “Het liefst koop je deze planten bij lokale kwekerijen die hun planten niet met gif bespuiten. Dan doe je de bij een grote gunst!”.

De Bijenbeweging
De Bijenbeweging is een samenwerking van provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, EIS Kenniscentrum Insecten, LTO Noord en Imkervereniging Nederland. De Bijenbeweging Overijssel is aangesteld om de leefomstandigheden van bijen te verbeteren. Ze stimuleert nieuwe initiatieven, ondersteunt bestaande bijen-initiatieven en verbindt initiatiefnemers met elkaar. De eerste driejarige termijn van de Bijenbeweging zit er inmiddels bijna op, en er worden mooie plannen gemaakt voor een vervolg. Meer weten over de Bijenbeweging? Kijk op www.bijenbewegingoverijssel.nl of word lid van de Facebookgroep om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten.

Meer weten?