Stopzetten Nationaal Programma Landelijk Gebied: forse stappen achteruit voor natuur én boer
september 5, 2024
Stopzetten Nationaal Programma Landelijk Gebied: forse stappen achteruit voor natuur én boer
De omslag naar landbouw met meer natuur is cruciaal voor een gezonde leefomgeving. Niet alleen vanwege stikstof. Ook voor ons (drink)water en klimaat. In alle 12 provincies is – juist daarom – al twee jaar met maatschappelijk geld gewerkt aan een integrale aanpak in de gebiedsprocessen. Met het besluit van Femke Wiersma (BBB) om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te schrappen, lijkt daar nu een harde streep door te worden gezet. “De stikstofbom is gebarsten,” zegt Andrea Kuiper, directeur Natuur en Milieu Overijssel.
De boer is de dupe
„Dit is zeer frustrerend”, zegt Kuiper. „Met partners in Overijssel, waaronder LTO, hebben we zoveel tijd gestoken in de plannen voor het landelijk gebied, is er zoveel opgetuigd en is er zoveel maatschappelijk geld in gestoken. We zouden nu eindelijk aan de slag gaan en dan gaat er een streep door. Hier in Overijssel proef ik nog steeds een gezamenlijk belang, maar we maken ons grote zorgen.”
Volgens haar kan het uitblijven van voldoende maatregelen leiden tot schrijnende situaties voor boeren. „Ik heb geen andere oplossingen gehoord. Terwijl we de natuurdoelen wel moeten realiseren. We móeten iets doen. Er liggen al handhavingsverzoeken bij de provincie Overijssel. Greenpeace heeft een rechtszaak lopen. Dit kan uitdraaien op een koude sanering in de landbouw.” De boer is de dupe.
Een brug te ver
Het NPLG gaat niet alleen over stikstof, maar ook over het herstellen van de natuur, meer biodiversiteit, schoon drinkwater en ruimte voor nieuwe huizen. Deze zaken zijn belangrijk voor Nederland, en juist vanuit de provincies kunnen we deze problemen oplossen. Het huidige natuurbeleid biedt daar veel mooie kansen voor. We hopen daarom dat het kabinet deze beslissing heroverweegt en snel zorgt voor een goed toekomstplan voor natuur en boeren. Je moet een brug niet afbreken als de nieuwe nog niet gebouwd is. Het stopzetten van het natuurbeleid zal leiden tot een ophoping van problemen en het is nog maar de vraag of nieuw beleid voldoende oplossingen biedt voor de problemen waar we mee te maken hebben.
Samen voor een gezond Overijssel
Ondanks de voortdurende onduidelijkheden werken wij door aan een gezonde natuur en gezond klimaat. Dat doen we in Overijssel samen met overheden, lokale ondernemers en inwoners. Samen werken we van onderop toe naar een Nederland vol natuur, gezonde lucht en boeren met toekomstperspectief. Wil je weten wat jij kunt doen? Neem dan een kijkje op de website. Plant bijvoorbeeld bij-vriendelijke struiken in je tuin, koop je producten lokaal en biologisch en zoek buurtgenoten op om samen verandering in gang te zetten. We helpen je hiermee graag op weg.
Heb je nog vragen?
Andrea Kuiper-Vos
Directeur-bestuurder