Twente gaat Volle Bak Samen Delen!
maart 14, 2019
Twente Milieu introduceert nieuwe dienst in afvalwereld
Vanaf vandaag kan heel Twente volle bak samen delen. Na deze week vinden Twentenaren ruim 40 deelcontainers verspreid over Twente. In deze vrolijk bestickerde container, voorzien van een deurtje en planken, kunnen buurtbewoners spullen of etenswaren een tweede leven geven door het te delen met anderen. De deelcontainer is een initiatief van Twente Milieu in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel.
De locaties van alle deelcontainers zijn te vinden op de website. Eef Veenman uit Hengelo nam dinsdag de eerste deelcontainer in ontvangst: “Ik vind dit een ontzettend leuk initiatief! Natuurlijk om hergebruik van spullen te stimuleren, maar ook vanwege het sociale karakter. Het is een mooie manier om contact met de buurt te hebben.”
Het is de eerste keer dat een 240 liter-container niet voor afval, maar voor hergebruik en preventie wordt gebruikt. De deelcontainer wordt geplaatst bij de inwoners uit Twente die deze container vrijwillig onder hun hoede nemen. Gebruikers kunnen spullen in de container zetten of juist er uithalen. Veenman: “Het lijkt me grappig als er iets geks in de deelcontainer wordt geplaatst. Daar zit dan vast een verhaal achter. Daar ben ik dan wel benieuwd naar.” “Het idee van de deelcontainer is simpel en vooral erg leuk,” bevestigt Angelien Hoppen van Natuur en Milieu Overijssel. “Daarmee breng je het abstracte idee van een circulaire economie ook echt dichter bij de mensen.”
Afvalberg verminderen
De deelcontainer is één van de stappen naar een Afvalloos Twente: het doel om in 2030 nog maar maximaal 50 kilo restafval per Twentse inwoner per jaar over te houden. “Alleen afval scheiden is niet voldoende om dat doel te behalen”, zegt Bas Assink, programmamanager Strategie & Innovatie bij Twente Milieu. “Ook preventie is daarbij heel belangrijk. We moeten proberen de afvalberg in zijn geheel te verminderen en voorkomen dat herbruikbare spullen, zoals speelgoed of goed voedsel, onnodig bij het restafval belanden. Door op een zichtbare manier het voedsel en de producten te laten delen, hopen we mensen bewust te maken en te activeren.”