De kruidentellingen zijn een vast onderdeel van de biodiversiteitsmonitoring bij het project Salland Loont. Naast kruiden tellen zo’n 35 vrijwilligers ook de boerenlandvogels en dagvlinders bij boeren in Salland, in samenwerking met SOVON en De Vlinderstichting. Dit geeft inzicht in de biodiversiteit in het landelijk gebied, maar ook de dialoog tussen “boeren” en “burgers” in Salland Noord is erg waardevol.
Velddag over plantenmonitoring voor vrijwilligers en boeren van Salland Loont
juni 30, 2023
Velddag over plantenmonitoring voor vrijwilligers en boeren van Salland Loont
12 juni was een prachtige zonnige dag voor het tellen van kruiden. Zo’n 20 vrijwilligers en boeren van het project gingen na een instructie van Edwin Dijkhuis (Floron) het veld in om oeverplanten en bermplanten te identificeren. Zoals gebruikelijk ontstonden er op deze dag ook weer interessante gesprekken tussen boeren en vrijwilligers, ditmaal over hoe intentie en wat er wettelijk mogelijk is kunnen botsen.
Velddag voor vrijwilligers en boeren
Het herkennen van de planten kan nog best een uitdaging zijn. Tijdens de velddag kon iedereen daarom oefenen met het tellen en vragen stellen aan Edwin Dijkhuis (Floron). Na de methode te hebben opgefrist gingen de vrijwilligers en boeren in twee groepen uiteen om op twee oevertrajecten de kruiden te tellen. De kruidentelling wordt gebruikt voor het berekenen van de nectarindex. Dit is een indicatie van de ecologische waarde van bloemrijke bermen, oevers graslanden voor bestuivers zoals vlinders en wilde bijen. De vrijwilligers zullen dit jaar op dezelfde manier verschillende trajecten in het gebied gaan tellen. Zo krijgen we elk jaar een beter beeld van gebied. Door regelmatig bij deze plekken terug te komen zien we ook of de nectarindex van de trajecten verandert.
Zelf aan de slag met de nectarindex?
Boer en vrijwilliger in gesprek
De bijeenkomsten van Salland Loont zijn daarnaast een mooie gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over biodiversiteit. Ook komen de knelpunten aan het licht waar boeren tegenaanlopen als ze zich in willen zetten voor meer natuur op hun percelen. We waren te gast bij de familie Overkempe in Wijhe. Erik Overkempe vertelt na afloop van de tellingen over hun bedrijf, hoe zij zich inzetten om biodiversiteit te bevorderen en waar ze tegenaan lopen. “Soms botst datgene wat wij en onze vrijwilligers willen met wat er volgens de wetgeving mag. Bepaalde stroken laten staan voor vlinders en het maaien uitstellen mag bijvoorbeeld maar tot een bepaalde datum. Doe ik dit later, dan kan ik een boete krijgen en er wordt regelmatig gecontroleerd”, aldus Erik.
Over Salland Loont
Meer weten?
Ilse Postma
Projectleider Circulaire Economie