Vernieuwd, verbouwd, verhuisd én blijvend: Van Waarde viert feest op 13 september

juli 29, 2024

Vernieuwd, verbouwd, verhuisd én blijvend: Van Waarde viert feest op 13 september

Na twee jaar pionieren heeft circular city store Van Waarde een eigen, blijvend plekje gevonden in de Zwolse binnenstad. Leerlingen en studenten van zo’n tien onderwijsinstellingen in Zwolle leren levensecht in de duurzaam verbouwde en vernieuwde circulaire winkel op het Eiland nummer 8. Genoeg reden dus voor een openingsfeestje. Met taart, tweedehands modeshow, speurtocht, poëzie op maat, grabbelton, officiële sprekers, een verrassende onthulling en veel meer. Het openingsfeest is op vrijdag 13 september vanaf 13.00, met om 16.00 de officiële opening met een grote verrassing in de straat. Kom je langs?

 

Levensecht leren

‘Leerlingen van de Zwolse praktijk- en vmbo-scholen werken in Van Waarde zij aan zij met vso-leerlingen’, legt projectleider Rosa Scholtens uit. ‘Ze sorteren de artikelen, etaleren, helpen klanten en staan bij de kassa. Docenten en coaches begeleiden ter plaatse. Ook mbo- en hbo-studenten doen opdrachten voor de winkel. Rosa is trots op het vaste team van medewerkers. ‘Het zijn gekwalificeerde werkbegeleiders die niet alleen de leerlingen op de juiste manier begeleiden, maar ook elke dag weer het verhaal achter de winkel uitdragen en mensen enthousiast maken voor circulariteit. Zo maken zij er een aantrekkelijke winkel van waar het publiek zich thuis voelt. En dat is essentieel, want er valt natuurlijk weinig te leren als de winkel geen klanten heeft.

Circulair op alle mogelijke manieren

Die circulaire bewustwording is naast de onderwijsdoelstelling een tweede ambitie van Van Waarde. ‘We willen een nieuw publiek laten kennismaken met circulariteit’, vertelt Rosa. ‘We verkopen naast mooie tweedehands spullen, unieke, ambachtelijk gemaakte artikelen van WaardeRing-partners. Je kijkt bij ons je ogen uit!’ Ook bij de circulaire verbouw van het pand werd gretig gebruik gemaakt van het Waarde-Ring netwerk. Zo werd een keuken beschikbaar gesteld door Frion Zorg en maakte BySoil een deel van de meubels van tweedehands materiaal.

Over Van Waarde

Van Waarde is een project van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing. De stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, verschillende onderwijsinstellingen en de gemeente Zwolle werken samen om leerlingen en studenten een plek te geven waar ze levensecht kunnen leren en om een nieuw publiek kennis te laten maken met de charme van hergebruik. De deelnemende scholen zijn: Thorbecke PrO en VMBO, Talentstad Praktijkonderwijs, De Twijn (vso), De Ambelt (vso), Greijdanus Zwolle, Deltion College, Landstede MBO en Cibap (mbo). Circualaire ondernemers Roestug, ClaCa design, Atelier Noggus, Studio Collage en Oudfits verkopen producten in de winkel. 

Volg Van Waarde op Instagram!

Meer weten over WaardeRing

Lees verder

Meer weten?

Profiel Ilse Postma

Ilse Postma

Projectmedewerker Circulaire Economie