WaardeRing deelt kennis met gemeenten, kringloopwinkels en circulaire ambachtscentra

mei 30, 2024

WaardeRing deelt kennis met gemeenten, kringloopwinkels en circulaire ambachtscentra

Het enthousiasme van de kringloop en de onmisbare rol in de logistiek. De constructieve houding van de gemeenten en de ruimte om te pionieren. De onafhankelijke netwerkcoördinatie, het klein beginnen zonder focus op de businesscase én de onmisbare sociale kant. Dat waren de bijzondere kenmerken die de gasten opvielen bij de kennismaking met circulair ambachtsnetwerk WaardeRing begin juni.

Het was een gemêleerd gezelschap dat zich liet voorlichten over circulair ambachtsnetwerk WaardeRing in restaurant Deksels van Kringloop Zwolle. Twintig gasten van negen verschillende organisaties maakten hun opwachting: Kringloopcentrum SKS Store (Soest); noordelijk innovatielab circulaire economie; Kringloop De Lokatie (Amsterdam); Urban Upcycling; Hogeschool van Amsterdam; Circulair Warenhuis (Leiden); gemeente Tilburg en de gemeente Meppel.

WaardeRing van A tot Z

De aanwezigen kregen een presentatie van netwerkcoördinator Ilse Postma van WaardeRing, met leuke voorbeelden van projecten uit het WaardeRing-netwerk, van A(lgemeen) tot Z(eer specifiek). Adviseur circulaire economie Banoe Barzingi vertelde over en vanuit het perspectief van de gemeente. Het is soms lastig om te pionieren binnen de huidige wet- en regelgeving. Met WaardeRing wordt aangetoond dat het kan. Nu is het zaak om WaardeRing ook voor de lange termijn goed neer te zetten, want de deelnemende gemeenten zien allemaal de meerwaarde van het netwerk.

Kringloop is cruciaal

Directeur van de stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus Wilma Voortman, vanaf het begin van WaardeRing betrokken, gaf een inkijkje in de cruciale rol van de kringloop binnen WaardeRing. Tijdens de rondleiding werd hierbij duidelijk hoeveel handelingen er nodig zijn voor hoogwaardig hergebruik. Zo wordt het kleingoed dat niet direct verkocht kan worden in 33 verschillende stromen gesorteerd. Mede dankzij WaardeRing zijn er verschillende afnemers gevonden en nieuwe manieren van hergebruik binnen de kringloop gestart.

De sociale kant is onmisbaar

De dag eindige bij het arbeidstrainingscentrum in Zwolle van de scholen Thorbecke, Talenstad en de Twijn, in samenwerking de Ambelt. Bram Vermeer (TalentStad) en Karlijn de Koning (Thorbecke) vertelden over het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs en hoe arbeidstraining ingevuld wordt door WaardeRing-activiteiten. Het pimpen van de meubels is daarin een mooi voorbeeld. De leerlingen leren oude houten meubelen die niet verkocht worden opknappen: schuren, schilderen én verkopen via marktplaats/facebook. Leuk én leerzaam!

Het was een inspirerende middag, daar waren de deelnemers het over eens. Gemotiveerd en met nieuwe inzichten keerden ze huiswaarts.

WaardeRing is het Circulair Ambachtsnetwerk in de Regio Zwolle. De partners gaan voor hoogwaardige inzet van mensen en materialen.

Vragen? Neem gerust contact op!

Profiel Ilse Postma

Ilse Postma

Projectmedewerker Circulaire Economie