Maar circulair
“De transitie naar een circulaire economie lukt als de samenleving daar achter gaat staan. En ja, dat is nog een hele verandering. Want we komen uit een tijd dat we de verantwoordelijkheid juist bij de burger weg hebben gehaald. Zo van ‘produceer maar afval, wij halen het wel op;’ en ‘legt u maar tegels in uw tuin, wij zorgen er wel voor dat het regenwater wordt afgevoerd’. Of nog gekker, maar het gebeurt: ‘probeert u uw televisie maar niet te repareren, het is goedkoper om een nieuwe aan te schaffen’. Dan kun je niet ineens verwachten dat mensen alleen maar recyclebare producten kopen, ze in het goede bakje doen en hun televisies gaan repareren.”
#hoedan
En hoe denkt NMO die verandering dan tot stand te brengen? “Om eerlijk te zijn heb ik daar niet een pasklaar antwoord op. Maar ik wil het wel proberen. Door met anderen te experimenteren en het dicht bij mensen te houden. Zo is ‘WaardeRing’, een initiatief van Kringloop Zwolle, mede door ons tot stand gekomen.” WaardeRing is een circulair ambachtsnetwerk waaraan bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen mee doen om voor materialen die aan de ‘achterkant’ kant van het kringloopbedrijf vrijkomen nieuwe toepassingen te zoeken.
Leerlingen van het Thorbecke Praktijkonderwijs zorgen door het demonteren en sorteren van CD’s en DVD’s dat het plastic gebruikt kan worden als grondstof van kaarsenstandaards. Studenten van Cibap geven oude artikelen in een kunstzinnige setting een nieuwe look. Binthout maakt van gedemonteerde lattenbodems plafondpanelen voor Hogeschool Windesheim. Oude kaarsen worden gescheiden en bij Philadelphia in Kampen omgesmolten tot nieuwe. “Als zo’n productielijn succesvol is, moet je eens zien wat er gebeurt als je dat opschaalt naar het niveau van een milieustraat. En een kringloopwinkel en de milieustraat kent iedereen, dus als je daarop aansluit, breng je het idee van een circulaire economie echt heel dichtbij”