Overal in Overijssel broeden mensen op energieplannen

Overal in Overijssel broeden mensen op energieplannen

Duurzaam Hoonhorst en Energiek Vasse, dat zijn nu van die plekken in Overijssel waar het jaren geleden al broeide van de energie-ideeën. Met de hele samenleving de schouders eronder en zo koploper van de provincie worden. Waarom precies daar is moeilijk te achterhalen. Het zijn wel voorbeelden die Natuur en Milieu Overijssel aanhaalt in het project ‘Energiebroedplaatsen’.

Je kunt een paard naar water leiden, maar kunt hem niet verplichten te drinken, zo ongeveer moet je de broedplaatsen ook zien. Organiseer de beste omstandigheden daar waar je vermoedt dat er wel inspiratie in de samenleving zit, dan is de kans groot dat iemand aan de slag gaat. NMO trekt op die manier door de provincie en gaat in gesprek met geïnteresseerden. Het initiatief voor een broedplaats kan van twee kanten komen. Of NMO of initiatiefnemers zien kansen en zoeken elkaar vervolgens op.

“Je weet nooit precies wanneer zo’n vonkje overslaat maar energie besparen en opwekken is tegenwoordig nogal eens onderwerp van gesprek. Dan kan het zo maar zijn dat er in het café bij een glas bier iets moois bedacht wordt. Maar ja, hoe dan verder. De energiebroedplaats bijvoorbeeld.”

Leander Broere, Natuur en Milieu Overijssel

Koplopers zoals die in Hoonhorst of Vasse vertellen op zo’n avond over de weg die zij zijn gegaan. In Hoonhorst liepen de initiatiefnemers elkaar tegen het lijf op het dorpsfeest. Het gesprek begon over de leefbaarheid van het kerkdorp. Een jaar later waren ze het duurzaamste dorp van Overijssel. Dat leverde een behoorlijke som geld op, daar is een heleboel voor verwezenlijk op gebied van leefbaarheid, vaak gekoppeld aan duurzaamheid. Wat te denken van een deelauto, een materiaal-o-theek, een duofiets, snel internet en blad als mest. Duurzaam Hoonhorst trekt ook ten strijde tegen vliegveld Lelystad.

Zo’n verhaal werkt aanstekelijk, heeft Broere inmiddels ervaren. “Neem de Energiebroedplaats in Buurse, daar nam een vrouw aarzelend het woord en zei dat ze benaderd was door een investeerder voor een grote windmolen. Ze wilde dat wel, maar dan samen met de buurt. De buurman bleek daar helemaal niet afwijzend tegenover te staan. ‘Als ik er ook beter van word…’ zei die. Inmiddels zijn ze zover dat er serieus nagedacht gaat worden over het eerste windmolenproject in de gemeente. Er is een coöperatie opgericht waaraan ook St. Isidorushoeve en Haaksbergen aan meedoen. Het bestuur bestaat uit mensen van de Plaatselijk Belangen. En belangrijker: de opbrengst van toekomstige projecten komt grotendeels ten goede aan de gemeenschap zelf.”

De energiebroedplaats ‘leidt het paard naar water’, als hij ook van plan is te gaan drinken, kunnen de ideedragers rekenen op vervolg-ondersteuning. Zo kent Overijssel de Initiatieven Makelaars, deskundige mensen die een project verder kunnen helpen, technisch, organisatorisch en maatschappelijk.

Wil je meer weten?

Profiel Leander Broere

Leander Broere

Programmamanager Klimaat & Energie