Natuur en Milieu Overijssel organiseert de Masterclass Duurzame Energie. Leander Broere van NMO noemt het besloten karakter ervan een waardevol aspect. “Als een politicus in het openbaar geïnteresseerd is in voor- en nadelen van windmolens, geeft dat een heel ander signaal af dan wanneer hij zich er in beslotenheid in verdiept. Het geeft politici ook de veilige omgeving waarin het niet erg is dat je er nog niet alles van weet.”
Want die energietransitie is lastig genoeg, de ontwikkelingen gaan heel snel. De technische ontwikkelingen, maar ook het tempo waarop de overheid CO2 moet terugdringen en uiteindelijk per gemeente alle energie zelf duurzaam moet opwekken.
“Je merkt tijdens zo’n masterclass dat raadsleden soms dat tempo niet bij kunnen houden. Dat ze nog steeds denken dat Overijssel niet geschikt is voor windmolens, terwijl dat al lang niet meer geldt voor de molens die we nu bouwen. Dacht je dat het direct over de grens in Duitsland, waar heel veel windmolens staan, soms harder waait?”
Raadsleden worden tijdens de masterclass breed georiënteerd. Eerst wordt het gemeentelijke energieplan tegen het licht gehouden. “Wat willen ze en is dat haalbaar? Dat een gemeente al in 2025 de helft minder CO2 wil uitstoten, maar dat de raad plannen uitwerkt waarvoor alleen al het vergunningstraject tot die tijd duurt.”
Eigen beleid is de basis, er wordt raadsleden dus niets opgelegd. En de kennisoverdracht komt uit verschillende hoeken. Naast NMO, verzorgen VNO-NCW, het Oversticht en BEON onderdelen van de masterclass. Daardoor komen techniek, economie, leefomgeving en maatschappelijke acceptatie aan de orde.