Boer en Buur met natuur

Boer en buur met natuur

Steeds meer boeren willen kiezen voor landbouw met meer aandacht voor natuur. Maar een bedrijf verander je niet gemakkelijk. Hoe pak je dat het beste aan? De boeren die nu stappen zetten naar natuurinclusieve landbouw zijn eigenlijk pioniers. Wij steunen 2 van die pioniers via het project Boer en Buur met Natuur, een landelijk project van de Natuur en Milieufederaties. Hoe we dat doen en waarom, lees je hier.  

Veranderen naar natuurinclusieve landbouw

Dit is een project met 2 doelen: 

  1. We steunen 2 boeren, die hun bedrijf veranderen naar natuurinclusieve landbouw. Want we helpen hen om hun doelen te formuleren en voor elkaar te krijgen, om hun kennis uit te breiden, om ze met andere bedrijven in contact te brengen. Dat doen we als een soort coach, sparringpartner, verbinder of expert afhankelijk van de behoeftes van de boeren. De natuur- en milieufederaties van de andere provincies steunen ook 2 boeren: 24 boeren in totaal. 
  2. Alle kennis die deze boeren opdoen, verzamelen we in een Kennisbank. Denk aan: webinars, boeken, artikelen, stappenplannen, gegevens over wet- en regelgeving of subsidiering. Je vindt er kennis over biodiversiteit, over bodemherstel, over natuurlijke graslanden, enzovoort.  Allerlei informatie die je nodig hebt om het anders te doen dan je altijd gedaan hebt. Zo leveren we een heel concrete bijdrage aan de transitie naar duurzame landbouw en voedsel en voorkomen we dat het wiel alsmaar op nieuwe moeten uitvinden.  

Groente voor de lokale markt

Erve Westenenk in Raalte is een voormalig melkveebedrijf, dat nu omschakelt naar een natuurvriendelijk landbouwbedrijf. Eigenaar Willy Westenenk houdt zich bezig met de gehele aanpassing van het bedrijf waarin erfdelen een belangrijk onderdeel is. Daarom werkt hij nauw samen met Tomas de Gooijer, die de rol van groenteteler vervult en ook meedenkt met de bedrijfsvisie. De gewassen verkopen ze aan buurtgenoten. Samen vormen zij de toekomst van het bedrijf en zorgen dat de bodem gezond blijft voor de mens en natuur op de lange termijn waar ook andere een erfdelers een onderdeel van zijn.   

““Waar ik vooral aan werk is een toekomstbestendig landbouwbedrijf dat ik wil kunnen doorgeven en waar een gezond verdienmodel bij hoort. Dat is een hele zoektocht. Ik verwacht dat dit project ons helpt om onze korte-en langetermijndoelen te halen, zodat we onze bedrijfsvoering kunnen veranderen.” ”

Willy van Erve Westenenk

Biologische bomenkwekerij

Erve Decohof in Hoonhorst is al jaren geleden overgestapt van melkveehouderij naar een biologische bomenkwekerij. Bij Vincent, de eigenaar, draait alles om het bouwen van een gezond systeem. Sinds een jaar werkt Vincent met andere ondernemers samen om het totale systeem op het erf te versterken. Gezamenlijk hebben zij de vaste plantenkwekerij, inheems en eetbare planten, een pluktuin voor groenteabonnementen en zacht fruit, een boerderijwinkeltje, een wijngaard en enkele kippen en varkens. Inmiddels wordt druk gezocht naar de verschillende manieren om zich nog beter aan elkaar te verbinden, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie! 

““Marketing wordt steeds belangrijker en dat is voor ons een grote uitdaging. Wij willen naar buiten treden als 1 systeem. Hoe breng je dat over aan een zo groot mogelijk publiek? Ook willen we graag ervaringen uitwisselen met andere partijen, over hoe je ervoor zorgt dat je je bedrijf toekomstbestendig maakt. Hierin gaat het specifiek om een stuk juridisch advies voor de bedrijfsopvolging. Maar ook het financiële plaatje scherp krijgen, is belangrijk. ” ”

Vincent van Erve Decohof

Wil je Willy en Vincent volgen?

Bekijk hier de website van Erve Westenenk

Bekijk hier de website van Erve Decohof

 

Of volg onze website van Boer en buur met natuur, waar ook andere boeren zich aan je voorstellen:

Naar de website Boer en buur met natuur 

Meer weten?

Profiel Daniel Cohen Stuart

Daniel Cohen Stuart

Projectmedewerker jongerenparticipatie