Blijvend grasland

Blijvend grasland: duurzame koolstofopbouw

Niet ploegen, niet scheuren, geen gif spuiten. Dat is wat een groep van 12 boeren uit Overijssel en Friesland doen op hun grasland. Zo wordt er koolstof in de bodem opgebouwd en verduurzamen ze de grond. Dit project Blijvend Grasland is ook financieel aantrekkelijk, want hiermee verkopen ze CO2-certificaten op de vrijwillige koolstofmarkt.   

Duurzame koolstofopbouw bijna van start

De boeren zijn al ver met de plannen: inmiddels ligt hun projectplan bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Gaan die akkoord? Dan realiseren de 12 boeren (waarvan 2 uit Overijssel) ieder hun blijvend grasland voor een periode van 10 jaar. Na 2024 stopt het project, maar begeleiding van de boeren gaat door. De coöperatie van melkveehouders en akkerbouwers CarbonCoop begeleidt de boeren en biedt de certificaten namens de boeren aan op de vrijwillige koolstofmarkt. 

Samen leren over nieuwe methode

De boeren zijn gemotiveerde en actieve ondernemers die stappen willen zetten naar een duurzamer bodembeheer en duurzamere landbouw. Het draagt bij aan een gezondere bodem én legt CO2 vast. Dit sluit aan bij het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van 2023. Het project ontvangt ruim €180.000 SABE-subsidie (Samen leren in projecten over duurzame landbouw). Het loopt gedurende 3 jaar, tot en met 2024.  

Lees meer over de koolstofmarkt en CO2-certificaten

Volg de boeren via de LinkedIN-pagina van CarbonCoop

Interesse in koolstofopslag op jouw bedrijf? Meld je!