Onderzoek kunststofwaardeketen Overijssel
Onderzoek kunststofwaardeketen Overijssel
In Overijssel zitten een hoop bedrijven die een rol vervullen in de zogenaamde kunststofwaardeketen: van kunststofproducent tot -inzamelaar, en van verkoper tot verwerker. Welke bedrijven zijn dit? Wat hebben ze nodig om samen stappen te zetten richting een meer ‘circulaire’ kunststofwaardeketen? En welke mooie circulaire voorbeelden kennen we al in Overijssel? Dat zochten we samen met de provincie Overijssel en Polymer Science Park uit.
Kunststof speelt een enorme rol in ons dagelijks leven. Kijk maar om je heen, heel veel is van kunststof gemaakt. Je koffiezetapparaat, het dashboard van je auto en het boterkuipje in je koelkast. Het grote voordeel van kunststof is direct ook een van de grotere nadelen: het is van zo’n hoge kwaliteit dat het vrijwel niet vergaat. Dit betekent echter ook dat kunststof heel goed een tweede leven kan krijgen wanneer je het recyclet!
Goede voorbeelden
Hoewel sommige kunststofbedrijven het nog lastig vinden om circulariteit onderdeel te maken van hun bedrijf, zijn er ook al een heleboel ontzettend goed op weg! Verschillende van deze koplopers doen hun verhaal: waarom hebben zij ervoor gekozen om hun product te verduurzamen? Welke drempels moesten zij over? Wat kunnen andere bedrijven van hen leren? En wat is de rol van consumenten in deze waardeketen? Klik hieronder op een van deze goede voorbeelden om er meer over te lezen.
Dutch Circular Polymer Valley
Het onderzoek kunststofwaardeketen werd gedaan in opdracht voor Dutch Circular Polymer Valley (DCPV): een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Regio Zwolle. Natuur en Milieu Overijssel is ook partner in dit samenwerkingsverband. Samen met ondernemers stimuleert DCPV innovaties en samenwerking om het aandeel gerecycled kunststof materiaal te laten stijgen. Ons doel is om een circulaire, toekomstbestendige en concurrerende kunststofsector te realiseren. Klik op het logo om naar de website van DCPV te gaan.
Wil je meer weten?
Ilse Postma
Projectleider Circulaire Economie